MacMinds - great minds think different

Navigatie

Zoeken

Inloggegevens

Je bent niet ingelogd.


#1 18-12-2012 19:13

DeeJee
Geregistreerd: 17-01-2011

niet te rippen bestanden

Als pre-presser op een kleine drukkerij verzorg ik ondermeer het controleren, op stand of inslag zetten van aangeleverde PDF bestanden voor het CTP systeem. Het gebeurt mij echter steeds vaker dat bestanden uren bezig zijn met rippen en zelfs na een nachtje doorrippen niet aankomen. We hebben een stevige computer met de laatste versie van Harlequin. Bestanden waar het systeem zo'n moeite mee heeft ook gestuurd naar leveranciers, deze kwamen er ook niet uit. Ik ben er wel achter dat veelal het probleem ligt in de afvlakking van desbetreffende PDF files.
Meestal maak ik van zo'n file een postscript bestand en in Distiller een nieuwe PDF, probleem in 95% procent van de gevallen opgelost. Heb laatst echter geconstateerd dat er een verandering in de nieuwe PDF file was opgetreden, dus doe dat nu met schrik in het hart.
We krijgen elk jaar zo'n 20 boekjes te drukken van een bepaalde klant waar ik echt niet uitkom, de enigste manier waarop ik ze geript krijg is door de PDF bestanden in Photoshop te gooien en van daaruit als PDF te bewaren. Dit stuit mij echt tegen de borst, een zwaktebod. Moet zeggen, als ik het bronbestand van de klant open, lijkt het wel een tekenfilm hoe langzaam het beeld wordt opgebouwd. Werk met een MacPro die behoorlijk up-to-date is, de Harlequin rip staat op een windows computer van 2 jaar oud.
Dus, wie ook en een oplossing?

Offline

 

#2 18-12-2012 19:20

MacMickey
Pro
@ Corusant
Geregistreerd: 17-08-2006
Website

Re: niet te rippen bestanden

En het bronbestand is een ... file?
Welke afvlakking (PDF versie) gebruik je?
Wat is behoorlijk-up-to-date?

Kortom omdat het vrij specifiek is iets meer achtergrond info ;-)

Offline

 

#3 18-12-2012 20:38

DeeJee
Geregistreerd: 17-01-2011

Re: niet te rippen bestanden

Volgens mij staan al uw vragen al beschreven in mijn topic.

Offline

 

#4 19-12-2012 01:10

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: niet te rippen bestanden

Heb je al eens de PDF met de preflightfuncties van Acrobat Pro geanalyseerd? Resolutie van het beeld, transparanties en foute fonts kunnen de boel aardig verknallen. Ik denk dat je veel zaken op die manier wel op het spoor kunt komen.

En met het bronbestand neem ik aan dat je de PDF bedoelt en niet een, pakweg, InDesign bestand?

Offline

 

#5 19-12-2012 18:15

DeeJee
Geregistreerd: 17-01-2011

Re: niet te rippen bestanden

Preflight geeft geen fout meldingen, het zit, denk ik, in de vele transparanties die zijn gebruikt.
Het aangeleverde bestand is een certified PDF. Zoals ik al beschreef, bewaar ik zo'n bestand als Postscript en maak een nieuwe PDF in Distiller, meestal is het probleem dan verholpen. Dit bestand laat zich niet eens als postscript bewaren. Bestand ook naar de specialisten van de Harlequin-rip gestuurd deze kwamen er ook niet uit en gaven als antwoord, waarschijnlijk te complex. Lekker antwoord, hoe verkoop je dat aan je klant.

Het oorspronkelijke bestand is gemaakt in Indesign en geexporteerd naar PDF. Het betreft A5 boekjes, varierend van 48 tot 64 pagina's. Heb met de klant doorgenomen hoe ze de PDF file maakt en dat gaat helemaal volgens de regels. Printen op de laserprinter en op het proefsysteem geeft geen probleem.

Offline

 

#6 20-12-2012 09:46

BDG
Geregistreerd: 25-07-2007

Re: niet te rippen bestanden

Waarschijnlijk heeft het zoals je zelf ook al achter bent met transparantie en afvlakking te maken.

Een nette oplossing zou zijn als je rip de adobe pdf print engine ondersteunt dan kan je dat hele afvlakken vergeten en gewoon transparante pdf files rippen. Aangezien je al contact hebt gehad met de leverancier is dit waarschijnlijk geen oplossing.

Een ander idee kan zijn de pdf opnieuw te plaatsen in Indesign en een beetje te klooien met afvlakking settings tot het goed gaat. Je zou hier ook weer naar postscript kunnen printen en kijken of het vanuit indesign wel gaat.

Je kan met voorbeeld scripts makkelijk alle pagina's in een document zetten. Als je kijkt onder venster>hulpmiddelen>scripts kan je kiezen voor samples>javascript>PlaceMultipagePDF.jsx. Hiermee plaats je alle pagina's in een bestand en hoef je dat niet 1 voor 1 te doen. Als er paskruizen omheen staan maak je eerst een blanco bestand aan met het formaat + paskruizen en verklein je hem achteraf naar het juiste formaat.

Als dat ook niet werkt zou je alle pagina's als hoge resolutie tiff vanuit acrobat op kunnen slaan en deze weer opnieuw kunnen openen in acrobat. Voordeel is dat je niet alle pagina's een voor een hoeft te openen in photoshop, maar een nette oplossing is het absoluut niet. Plus het duurt ook erg lang om alles te exporteren en weer te importeren.

Offline

 

#7 20-12-2012 18:07

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: niet te rippen bestanden

Als de PDF als 1.3 wordt bewaard zit er geen transparantie meer in en kan de RIP daar niet op vastlopen. Als ze een hogere versie gebruikt mét transparantie dan moet je RIP dat wel ondersteunen.

Als het certified is via Instant PDF dan moet het volgens mij een 1.3 PDF zijn anders levert hij geen certified PDF af. Maar dan kun je in ieder geval in het meegeleverde rapport precies uitpluizen wat er met de PDF gebeurd is en welke aanpassingen er gedaan zijn of welke waarschuwingen er nog open staan.

Offline

 

#8 21-12-2012 19:41

DeeJee
Geregistreerd: 17-01-2011

Re: niet te rippen bestanden

In mijn pre-press programma (Dynastrip) heb ik deze bestanden als 1.3 bewaard, dat was het eerste wat ik heb uitgeprobeerd, standaard staat hij op 1.5. Dus daar zit het hem niet in.
Het omzetten in Photoshop (het blijft een vreselijk zwaktebod) valt in tijd wel mee, aangezien ik de drukklare bestanden, 16 pagina's tegelijk omzet.
Nogmaals, in pre-flight is niets abnormaals te vinden, wat ik nog wel zou moeten doen is niet het hele drukklare bestand naar de rip sturen maar vorm voor vorm en kijken of de rip op elke vorm vastloopt of op 1 specifieke (de Sherlock Holmes methode).
De opmerking van BDG vind ik erg interessant over het ondersteunen door de rip van de Adobe pdf print engine, hier ga ik toch nog eens met de techneuten over bakkeleien.
Nu nog even niet, kom net thuis na een dag vol werk en nu tot 2 januari vrij, even pas op de plaats.

Offline

 

#9 28-01-2013 17:24

DeeJee
Geregistreerd: 17-01-2011

Re: niet te rippen bestanden

De harlequin RIP die wij gebruiken zou een flinke update kunnen gebruiken, blijkt nu.
Onze versie is nog een pure postscript rip en rekent zich dus helemaal suf op geroteerde plaatjes enzo.
Even een test gedaan, A4 dubbelzijdig, 8 plaatjes erin, slagschaduw en wat transparantie, rip tijd 8 minuten.
8 Plaatjes iets geroteerd, rip tijd bijna 2 uur.
De nieuwste harlequin rip schijnt wel de adobe printengine te ondersteunen, updaten naar deze versie gaat minimaal 3000 euro kosten, hoewel men twijfelt of onze versie te updaten is, zoniet worden de kosten nog veel hoger.

Verhaal van een techneut die ook met hetzelfde probleem te maken kreeg (niet te rippen bestand).
Bestand helemaal uitgekleed tot de rip het wel verwerkte, bleek een plaatje 1,7 graden geroteerd te zijn, dat verwerkte de rip niet, 1,6 of 1,8 graden werd wel geript.
Shoot me.

Offline

 

#10 28-01-2013 21:09

Pieterr
@ Eindhoven
Geregistreerd: 08-06-2008

Re: niet te rippen bestanden

DeeJee schreef:

De harlequin RIP die wij gebruiken zou een flinke update kunnen gebruiken, blijkt nu.

Volgende keer maar meteen de vraag van MacMickey beantwoorden dan? whistling

Offline

 

#11 11-03-2013 19:32

DeeJee
Geregistreerd: 17-01-2011

Re: niet te rippen bestanden

Beetje flauw Pieterr, ben zelf ook niet helemaal duidelijk.
Onze Harlequin-rip heeft de laatste updates gehad, nog geen jaar geleden.
De nieuwste Harlequin-rip schijnt wel de Adobe print engine te ondersteunen, dit is echter geen update maar een volledig nieuwe rip die men dus voor de volledige prijs moet aanschaffen en dat zijn veel centjes voor een drukkerijtje in deze economisch moeilijke tijden.

Het blijft wel vreemd dat roteren van geimporteerde plaatjes zoveel rekentijd kost, vooral als het binnen de 5 graden blijft, weer een testje gedaan, roteren van 10 graden of meer wordt snel berekend door de rip.
De "nerd" die verstand heeft van logaritmen zal het wel kunnen uitleggen.

Vanavond maar weer naar The Big Bang Theory kijken, misschien dat Sheldon het uitlegt.
I'm not insane, my mother had me tested.

Offline

 

Forum voettekst

MacMinds v 1.05 Powered by PunBB