MacMinds - great minds think different

Navigatie

Zoeken

Inloggegevens

Je bent niet ingelogd.


  • Forum
  •  » Video
  •  » rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

#1 19-04-2011 18:39

tsjerk@home.nl
@ sneek
Geregistreerd: 08-08-2008
Website

rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

Ik ben bijna klaar voor de start met mijn eigen mediaproductiebedrijf, kom ik nog wel het volgende tegen, muziek! en het gebruik hiervan. Ik weet dat er genoeg sites zijn die rechtenvrij materiaal aanbieden, betaald of niet.. maar hoe zit/werkt dat nu precies.

a) wat is rechtenvrije muziek nou precies.
b) betaal je na aanschaf van rechtenvrije muziek ook nog eens aan Buma/Stemra
c) mijn gebruikersdoel zal zijn: online commercials (plaatsing op website bedrijf) en bedrijfsfilms.

Websites e.d. met rechtenvrije muziek zoek ik dus niet, echt antwoord op deze vragen, aan de overige pro's nu het woord.


100% satisfaction guaranteed

Offline

 

#2 19-04-2011 19:21

Martiniman
@ Tikibad
Geregistreerd: 19-09-2006

Re: rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

a) hangt van de licentie af. Sommige gebruiken Creative Commons, en daar zijn weer meerdere smaken van, weer anderen gebruiken GNU of GPL bijvoorbeeld. BUMA/Stemra heeft wel eens een pilot gehad voor CC muziek, maar weet niet wat de huidige verhouding met CC is.
b) In principe hoeft dit niet (mits de licentie commercieel gebruik toestaat), maar in praktijk belandt je dan in grijs water. Waarschijnlijk kom je er mee weg in de rechtbank, maar de weg daar naartoe is nooit leuk. Overigens is het een zaak tussen het bedrijf wat publiceert en Buma/Stemra (en SENA is er ook nog!). Jij staat er zelf redelijk buiten (tezij je zelf ook publiceert). Een grote site van rechtenvrije muziek (ben naam ff kwijt) heeft toch een betaaloptie, waarbij je een certificaat krijgt voor de nederlandse instanties dat je hun geen rechten hoeft af te dragen. Soort goodwill constructie waarbij BUMA en co toch ietsiepietse krijgen.
c) Kijk dus ook even of de bedrijven in kwestie al afspraken hebben met de instanties. Wellicht doe je overbodige dingen als je het zelf regelt. Soms kan het ook lonen via Youtube te publiceren. Zij hebben overkoepelende deals met de buma's in de wereld, en publiceren vaak tot er een claim komt van een muzikant, maar dat is bij rechtenvrije muziek natuurlijk niet relevant.

Offline

 

#3 19-04-2011 19:32

Yachtbrochure
@ France
Geregistreerd: 11-09-2008
Website

Re: rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

Het een en ander hangt ook erg af van het uiteindelijke gebruik en de verspreiding.

Dus het is niet gemakkelijk hier een eenvoudig geldig antwoord op te geven.

Het beste is toch per productie kijken hoe één en ander geregeld dient te worden.


KISS - Keep It Simple, Stupid

Offline

 

#4 19-04-2011 20:52

tsjerk@home.nl
@ sneek
Geregistreerd: 08-08-2008
Website

Re: rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

ik vond zelf de volgende uitleg nog:

Rechtenvrije muziek
De term rechten-vrij ofwel royalty-free is eigenlijk nooit van toepassing omdat er rechten rusten op elke vorm van muziek (en dus ook op stockmuziek) zodra de eerste noot is gecomponeerd. De term BUMA/STEMRA-vrij is dus meer van toepassing op stockmuziek die wordt aangeboden als buy-out stockmuziek en stockmuziek middels een jaarcontract. Rechtenvrije muziek bestaat dus eigenlijk niet.

Let op, productiemuziek die vanuit de Verenigde Staten wordt aangeboden als royalty-free is weliswaar veelal STEMRA-vrij maar nagenoeg nooit vrij van BUMA (vertoningsrecht). Bijna alle componisten in de VS zijn lid van ASCAP/BMI, een zusterorganisatie van BUMA waardoor BUMA verplicht is om vertoningsrechten te blijven incasseren. Voor het gebruik van stockmuziek op het internet en op de beursvloer zal bij deze aanbieders dus altijd moeten worden betaald, ook al heeft u een royalty free verklaring ontvangen.


100% satisfaction guaranteed

Offline

 

#5 19-04-2011 21:56

tsjerk@home.nl
@ sneek
Geregistreerd: 08-08-2008
Website

Re: rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

@martiniman wanneer je toevallig die grote site nog weet hou ik me wel aanbevolen

@anyone wanneer er nog meer verhelderende antwoorden zijn houd in me aanbevolen


100% satisfaction guaranteed

Offline

 

#6 20-04-2011 21:41

digilux
Pro
@ Amsterdam
Geregistreerd: 04-10-2006
Website

Re: rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

Hmm interresant. Ik zie nog twee vragen open staan, sites voor rechtenvrije muziek en of dit nou dan wel echt rechtenvrij is? Aan het eind van de tread zal ik wat links posten. Nu eerst vraag 2, echt rechtenvrij of niet? Was het antwoord maar eenvoudig, er is jammergenoeg een groot grijs gebied. In mijn ervaring kan je prima bellen met Buma stemra, aardige lui die je best wel het een en ander willen uitleggen. Voorzover ik het weet is indien je betaald voor muziek die bedoeld is als rechtenvrije muziek te worden gebruikt en in je overeenkomst duidelijk vermeld staat dat jij de muziek rechtenvrij voor die aangekochte productie mag gebruiken, is er geen buma stemra verplichting meer. Echter wanneer begint het grijs gebied, precies wanneer niet alle partijen het hier mee eens zijn. Voorbeeld, je regelt een bandje en zij componeren en spelen wat nummers voor jou en jij "koopt" de rechten af maar achteraf blijkt de producer van de band, of degene die gemixd heeft hier andere ideeen over te hebben kan je toch in een probleem situatie komen. Om dit te verkomen moeten of je afspraken kloppen of koop bij een partij die dit voor jou regelt. Later zal ik zo een partij noemen.

In de praktijk kan je best wel werken met stockmuziek die rechtenvrij is, maar het kan soms erg lastig zijn de juiste mood te vinden in deze libraries. Een nog belangrijker punt vindt ik dat het soms meer zoektijd kan kosten om in deze libraries is te vinden wat past. Soms klinkt alles "stock" en is het lastig om goede kwaliteit te vinden. De zoektijd, die je wel meerekennen in je productietijd. In de praktijk merk ik dat het niet goed budgetteren van muziek rechten soms best wel wat hoofdpijn kan geven.

Een ander probleem ontstaat als de partij die jouw "rechtenvrije" muziek aanbied zelf inbreuk maakt op productie rechten. Als ik op mij gitaar een nummer van John Lennon speel kan ik ik het niet rechtenvrij aanbieden


Mijn advies is, bel eens met deze lui: klik tel nummer +31 036 7112 604
Ik heb veel gebruik gemaakt van bovenstaande partij, zij hebben een erg gemakkelijk zoekmachine waardoor je toch wel snel op goede en passende muziek komt. Nadeel is dat, ondanks ze veel goedkoper zijn dan Buma ze toch wel aardig wat vragen. Onderstaande partijen zijn veel goedkoper, echter hier blijft het oppassen qua rechten. Goed lezen wat je koopt.


Bel eens met Buma stemra.
En verder hier wat links:

http://incompetech.com/m/c/royalty-free/
http://www.royaltyfreemusic.com/
http://www.musicbakery.com/
http://www.proudmusiclibrary.com/
http://incompetech.com/m/c/royalty-free/
http://www.freeplaymusic.com/
http://audiojungle.net/
http://www.jamendo.com/en/


grtz,
Ronald

Laatst bewerkt door digilux (20-04-2011 21:42)

Offline

 

#7 14-05-2011 20:58

tsjerk@home.nl
@ sneek
Geregistreerd: 08-08-2008
Website

Re: rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

Zow en nu maar weer eens een update wat betreft rechtenvrije muziek en het leed dat buma/stemra heet.

Op aanraden hier, heb ik met buma stemra contact gezocht, maar ik werd er niet veel wijzer van door met deze dames en heren te mailen en te bellen. Daarbij zijn ze zow onwijs duur en wordt je van het kastje naar de muur gestuurd, daar wordt je dus als beginnend ondernemer niet vrolijk van als je dat aan je klant gaat vertellen.

Ik heb na het niet zo heldere verhaal van B/S gebeld met amplibrary.com en zij konden mij in heel heldere taal uitleggen hoe hun werkwijze was betreffende het gebruik van hun muziek. Namelijk GEEN gemier meer met B/S. Je krijgt bij aankoop van een muziekstuk een licentie voor (afhankelijk van pakketkeuze, onbeperkt) gebruik online, bedrijfsfilm, tv etc..

http://www.amplibrary.com 

Bij onderstaande website weet ik nog niet zeker hoe hun 'regels' zijn maar daar ga ik nog even achteraan, maar hier ga ik er ook vanuit dat je niets aan B/S hoeft af te dragen.

http://www.allmusic.nl/


100% satisfaction guaranteed

Offline

 

#8 16-05-2011 10:54

TJ
Geregistreerd: 30-10-2007

Re: rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

Hi Tsjerk,

Bij die bovenstaande site staat wel:

"Net als bij AMP kunt u een voordelige SYNC-licentie afsluiten voor het gebruik van muziek. De muziek is niet vrij van BUMA. Uw klant kan dus wel een rekening van BUMA verwachten voor het online gebruik van muziek."

Het is wel zo dat je volgens mij vrij bent van de STEMRA rechten maar dus niet van de BUMA. sad

TJ

Offline

 

#9 19-11-2011 21:10

sjonny
Geregistreerd: 19-11-2011

Re: rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

tsja ik had onlangs ook echt problemen met het vinden van gratis rechtenvrije muziek... helaas.. ik heb niets goeds kunnen vinden dat gratis was, maar als je tegen een kleine betaling rechtenvrije muziek wilt kopen.. kan dat op verschillende mogelijkheden...

Offline

 

#10 18-02-2014 15:57

ferryvanbeek
Geregistreerd: 18-02-2014

Re: rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

Rechtenvrije muziek is een verwarrende term. Het lijkt te zeggen dat a) de muziek gratis is en b) je ermee kan doen wat je wilt. Dat is beiden niet het geval. Bij muziek hebben we het over 3 rechten: synchronisatierechten, mechanische reproduktie rechten en openbaarmakingsrechten. Meer informatie vind je hier http://www.allmusic.nl/article_all-righ … sp?sessie=

Als producent heb je te maken met de synchronisatierechten, jij bent immers die beeld en muziek samenvoegt, plaats je muziek op een website is de website eigenaar verantwoordelijk voor de openbaarmakingsrechten. Plaats je een video op youtube dan is youtube er verantwoordelijk voor om met Buma een regeling te treffen voor het openbaarmaken.

Afgelopen week heeft het Europese Hof bepaald dat het linken naar youtube, en zelfs en embedden van youtube filmpjes op een nieuwe website, niet leidt tot een nieuwe openbaarmaking. Zet je het filmpje echter op je eigen site dan maak je zelf openbaar en dien je een regeling met Buma te treffen.

Hopelijk helpt dit!

Offline

 
  • Forum
  •  » Video
  •  » rechtenvrije muziek hoe zit dat nu eigenlijk?

Forum voettekst

MacMinds v 1.05 Powered by PunBB