MacMinds - great minds think different

Navigatie

Zoeken

Inloggegevens

Je bent niet ingelogd.


#1 03-09-2009 20:21

MacMickey
Pro
@ Corusant
Geregistreerd: 17-08-2006
Website

Nieuws van de InDesign User Group

http://images.macminds.net/artikel_icons/IDUG_ico.gifHet was alweer de zevende InDesign User Group (IDUG) meeting die op 2 september jl. plaatsvond. De opkomst was, waarschijnlijk, door vakantiegangers wat lager dan normaal maar dat maakte het niet minder interessant. Op het programma stond een presentatie van diverse plug-ins voor InDesign/InCopy van het Nederlandse bedrijf WoodWing.

We werden welkom geheten door Gabriel Powell, afdelingsleider van de Nederlandse IDUG, die ons vertelde dat er wat veranderingen en "bonusfeatures" aan de IDUG zijn toegevoegd. De eerste verandering betreft het digitale huisadres van de IDUG. We "wonen" nu op www.indesignusergroup.nl Het was volgens Gabriel een stevig "gevecht" met Adobe om dit voor elkaar te krijgen omdat in principe alle IDUG Afdelingen op 1 site staan. Toch mooi dat het gelukt is, op het nieuwe adres komen ook de speciale IDUG- leden aanbiedingen. De bonusfeature werd bewaard voor het toetje.


Het was tijd om te luisteren naar wat Maarten van Kleiwee van WoodWing voor ons in petto had. Na een kleine introductie over zichzelf en het Nederlandse bedrijf WoodWing (zij maken al sinds 2000 plugins voor InDesign/InCopy en zijn gegroeid van 3 naar 80 medewerkers in meerdere landen) kregen we uitleg over een aantal handige plugins namelijk Smart Styles, Smart Layout, Smart Image en een primeur: de nieuwste, nog in beta zijnde, Smart Catalog.

Smart Styles
Met Smart Styles kan je de opmaak van objecten versnellen. Het is vooral handig als je veel objecten/tekst moet opmaken. Het is een flinke uitbreiding op de Paragraaf en Tekenstijlen van InDesign zelf. Smart Styles werkt met een bibliotheek waarin je objecten kan slepen en die daarna weer kan toepassen op andere objecten. Het grote verschil met een standaard InDesign bibliotheek is dat de objecten in de Smart Styles bibliotheek aan te passen zijn. Het zijn dus dynamische objecten en daardoor ook weer makkelijk te (her)gebruiken. Je zal begrijpen dat als je veel dezelfde opmaak moet aanpassen deze plugin heel veel tijd bespaard. Smart Styles voegt ook nog een fijne functionaliteit toe aan tabellen. Je kan met Smart Styles formules aan tabellen toevoegen en/of sorteren. Je kan, bijvoorbeeld, een totaal toevoegen aan een tabel in InDesign zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Overigens laat deze plugin geen sporen achter in je documenten, je hoeft de plugin niet te hebben om het document te openen, aan te passen, te exporteren of te printen.
http://images.macminds.net/artikelen/IDUG2/smartstyles.jpg

Smart Layout
Deze plugin is eigenlijk specifiek voor het opmaken van artikelen die meerdere kolommen bevatten. Iets dat je vaak ziet in de krantenopmaak en bij magazines. Smart Layout creëert een speciaal frame in InDesign dat tekstframes en ook beeldframes kan bevatten. Het is een uitgebreide toepassing en aanvulling op het groepeercommando. http://images.macminds.net/artikelen/IDUG2/smartlayout.jpg

Je kan zonder dat je elementen van een artikel "verliest" de vorm en het aanzicht ervan veranderen. WoodWing heeft aan deze plugin ook nog het Artikel concept toegevoegd. Hiermee kan je de diverse onderdelen van een artikel labels geven die door andere applicaties als InCopy het verwerken ervan vereenvoudigen. Uiteraard zijn er in deze plugin ook voorkeuren die je kan bewerken zodat je voor je eigen situatie het snelste en beste gebruik kan maken van Smart Layout.

Smart Image
Nadat we al twee mooie plugins gezien hadden kregen we deze uitermate handige plugin ook nog. Smart Image, de naam geeft het eigenlijk al een beetje weg, is een handige manier om je beeld te plaatsen. Het leuke/handige aan Smart Image is dat de plugin gelijk gebruik kan maken van de metadata die in het te plaatsen beeld zit. Smart Image gebruikt, tot nu toe, twee velden uit de metadata. Dat zijn het description veld, om een onderschrift te genereren, en het credit veld om een bijschrift te genereren. Zoals Smart Layout genereert Smart Image meerdere frames, een beeldframe en voortvloeiend uit de metadata twee tekstframes voor de benodigde extra informatie. Je kan natuurlijk altijd kiezen of je gebruik wil maken van de metadata of niet. De plugin wordt ook nog verder ontwikkeld om, als gebruiker, zelf de keuze te kunnen maken over welke metadata gepubliceerd dient te worden en de mogelijk om vanuit je layout de metadata aan te kunnen passen in het beeld.

Smart Catalog
De demo van Smart Catalog was een primeur voor de IDUG. Deze plugin, die al wel eerder bestond voor CS2 en CS3 is herschreven en heeft een grotere functionaliteit gekregen. Je kan met Smart Catalog, dat je het beste kan vergelijken met een enorme uitbreiding op het Data Merge van InDesign zelf, data aan je documenten linken, de data filteren, aanpassen en dus beter managen. Afgezien van het .csv formaat en xml kan Smart Catalog nu ook met ODBC en SQL (via WoodWing Enterprise) overweg. Om goed gebruik te kunnen maken van Smart Catalog moet je wel wat voorbereidend werk doen door het opstellen van zgn. formatteer regels en deze, eventueel, te combineren met andere in een formatteer set die dan voor je de benodigde data kan filteren, sorteren en importeren door "simpelweg" een link te leggen tussen je tekstframe en de database.

Hierna heeft Maarten nog wat verteld over wat andere oplossingen die WoodWing kan bieden op het gebied van CMS en beheersing van publiciteitsstromen. Al met al een duidelijk en uitnodigend verhaal over de plugins, die je op de site van WoodWing kan vinden en 30 dagen zonder restricties (full functional zoals dat deftig heet) kan gebruiken. Als je vaak hetzelfde moet opmaken of wijzigen loont het zeker de moeite om deze plugins eens te proberen. Het werd tijd voor de verloting, er waren weer leuke prijzen, inclusief een aantal exemplaren van de diverse WoodWing plugins.

De beloofde "bonusfeature" van www.indesignusergroup.nl is de toevoeging van een forum. De IDUG hoopt hiermee de kennis en (internet)activiteiten van InDesign gebruikers in Nederland (en België) te concentreren en te bundelen. Ook kan hiermee snel een terugkoppeling naar de meetings worden bewerkstelligd. Het forum is nog in ontwikkeling en de deelnemers aan de IDUG Meeting werden, uiteraard, van harte uitgenodigd om ook zich te registreren op het forum en daar met elkaar in discussie te gaan, vragen te beantwoorden en/of te stellen over allerhande InDesign/InCopy vragen. Daarmee werd de 7e IDUG Meeting afgesloten. Er komen dit jaar nog twee meetings, één ervan zal het thema typografie hebben. Details volgen ongetwijfeld!

Offline

 

#2 04-09-2009 15:49

dtpartner
@ Nijeveen
Geregistreerd: 15-01-2007
Website

Re: Nieuws van de InDesign User Group

Het werd tijd voor de verloting, er waren weer leuke prijzen, inclusief een aantal exemplaren van de diverse WoodWing plugins.

Waarbij hele interessante prijzen zijn te winnen, zoals boeken, plug-ins en last but nog least Adobe Software.

Er waren vele winnaars, waaronder MacMickey en Soleares zich de gelukkige winnaar mogen noemen van een tijdsbesparende Woodwing plug-in (Smart Styles en Smart Layout). En ik - zei de gek - ging naar huis met een pakket Adobe InDesign CS4.

We kunnen met volle overtuiging stellen dat het loont om de InDesign User Group meeting bij te wonen! Be there...


er is nooit tijd om het in 1x goed te doen,
maar... er is altijd tijd om het over te doen

Offline

 

Forum voettekst

MacMinds v 1.05 Powered by PunBB