MacMinds - great minds think different

Navigatie

Zoeken

Inloggegevens

Je bent niet ingelogd.


#1 12-06-2009 11:56

MacBeer
Ex-Crew
@ Limbabwe
Geregistreerd: 04-08-2006

WWDC - de highlights

http://images.macminds.net/artikel_icons/wwdc2009.jpgOp maandag 9 juni waren alle ogen van de IT-wereld weer gericht op dat eens zo kleine computerbedrijfje dat zijn naam te danken heeft aan een zoet en sappig stuk fruit. Zoet en sappig waren ook nu weer de geruchten die zich vooral concentreerden op de iPhones. En nieuwe iPhones kregen we. Wat we ook kregen was een flinke update in de gehele MacBook lijn. En dat had ik niet verwacht, ondanks enkele vage geruchten over een kleine update in de MacBook Pro lijn.
Maar waar de developers eigenlijk voor kwamen waren Mac OS 10.6 'Snow Leopard' en iPhone OS 3.0.


Snow Leopard
De volgende versie van het Mac OS X besturingssysteem staat op het punt om geboren te worden. En gisteren werd aan de wereld bekend gemaakt wanneer Apple's nieuwste kindje het levenslicht zal zien: September 2009.
Apple zal met Snow Leopard de concurrentie aangaan met Windows 7 die het debacle-dat-Vista-heet moet doen vergeten. De eerste indrukken van Windows 7 zijn zeer positief en dus zal Apple met deze versie van Windows een tegenstander van formaat treffen.
OS X is het krachtigste OS dat Apple ooit heeft gemaakt zei Bertrand Serlet. Systeem 10.6 zal daarom voortborduren op systeem 10.5 in die zin dat er voor de eindgebruiker weinig nieuwe toeters en bellen zijn toegevoegd. Snow Leopard zal vooral onder de motorkap veranderingen geven, en dan met name om ervoor te zorgen dat de software optimaal gebruik kan maken van de brute kracht die de hardware vandaag de dag te bieden heeft. Zo zullen programma's meer RAM geheugen toegewezen krijgen en zullen de 'multiple cores' van de CPU's optimaal gebruikt gaan worden. En de nieuwe techniek OpenCL (die OpenGL gaat vervangen) zorgt ervoor dat de GPU meer taken naar zich toe geschoven krijgt. OpenGL beperkte zich vooral tot games en graphics.

Snow Leopard belooft ook een betere relatie te gaan onderhouden met Windows Exchange Server. Maar alleen de laatste telg (2007) uit de Exchange-server familie. De programma's iCal, Mail en Address Book zullen allen moeiteloos moeten kunnen communiceren met Windows Exchange 2007.
Quicktime X, de opvolger van Quicktime krijgt ook een nieuwe jas aangemeten. Of ja... eigenlijk wordt de nieuwe Quicktime Player ontdaan van z'n jasje en worden films in al hun naaktheid aan ons getoond. De interface van Quictime Player komt alleen tevoorschijn wanneer we met de cursor over het venster bewegen. 'The content is the focus' aldus Apple. In OS 10.6 zal Quicktime X ook optimaal gebruik maken van hardware-acceleratie.

Snow Leopard zal uitsluitend draaien op Intel Mac's. Dit is ook de reden waarom de installatie 6GB minder groot zal zijn omdat er geen PPC code meer wordt bijgeleverd. En als laatste de prijs: bezitters van Leopard kunnen voor slechts $ 29,- (de prijs in € is nog niet bekend gemaakt) een upgrade krijgen. En wie nu een mac koopt krijgt het zelfs voor de kostprijs van de DVD geleverd.

iPhone OS 3.0
Vele bezitters van een iPhone kijken reikhalzend uit naar deze grote update van het OS van hun telefoon. En dat is niet gek als je bedenkt dat er pas vanaf deze update geknipt en geplakt kan worden, MMS-sen verstuurd kunnen worden en getethered kan worden. Functies die op minder hippe toestellen al jaren standaard zijn.
De ware kracht van de iPhone ligt ook niet aan de hardware en het hebben van heel veel 'features' maar in een zeer krachtig softwareplatform in de vorm van de App Store. In dat opzicht volgt Apple dezelfde strategie als bij iTunes en de iTunes Music Store destijds.
De cijfers zeiden genoeg: voor de iPhone zijn er inmiddels 50.000 apps verkrijgbaar. 4.900 voor Android, 1.088 voor Nokia, 1.030 voor BlackBerry en nog maar 18 voor de Palm Pre. Tevens merkte Phil Schiller op dat maar liefst 65% van al het wereldwijde mobile internetverkeer van iPhones afkomt.

Naast de eerder genoemde functies zal iPhone OS 3.0 ontwikkelaars veel meer mogelijkheden geven. Zo kunnen ontwikkelaars gebruik maken van 'push notification' in hun apps, een belofte die Apple al in het begin maakte maar nu pas kan waarmaken. Landscape View werkt in alle apps en ook is daar de mogelijkheid voor undo's.
Apple is vooral trots op de manier waarop push notification door ontwikkelaars gebruikt kan worden. Hiermee wordt voorkomen dat er allemaal applicaties open moeten blijven staan om te 'luisteren' of er iets gebeurt.
Ook kunnen er 'in-app purchases' gedaan worden. Denk aan het kopen van extra levels in een game, kaarten voor een GPS of andere functionaliteiten waarmee de gebruiker applicaties kan uitbreiden. Hiervoor hoeft de gebruiker de app niet te verlaten om naar de App Store te gaan.
TomTom mag eindelijk haar kunsten vertonen op de iPhone. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf had al een tijdje een iPhone applicatie klaarliggen maar moest wachten op versie 3.0 van het OS. En met de komst van TomTom op de iPhone is 'turn-by-turn' navigation op de iPhone een feit. Naast de software leveren ze ook extra hardware in de vorm van een houder die de integratie van telefoon, tomtom, autoradio en ipod compleet maakt.
De reden dat Apple heeft gekozen om TomTom uit te nodigen op de WWDC zal alles te maken hebben met het feit dat Garmin, een Amerikaanse fabrikant van navigatie hard- en software een deal heeft gemaakt met Asus om navigatieservice te leveren voor hun producten.

Ontwikkelaars kunnen Google Maps nu embedden in hun applicaties. Vooral handig bij het weergeven van vestigingen op de kaart en 'current location'.
Mensen die hun iPhone gebruiken in combinatie met Exchange konden hun iPhone van afstand laten wissen en resetten wanneer hun telefoon gestolen zou zijn of bij verlies. Vanaf versie 3.0 van het iPhone OS is deze optie ook beschikbaar voor de rest van de gebruikers. Een MobileMe account is wel een vereiste bij deze functie. Iphone verloren (of onder de bank laten vallen)? Vind 'm terug via 'Find my iPhone' door simpelweg in te loggen in Mobile Me. In het nieuwe 'Find my iPhone' venster zie je op de kaart waar je iPhone zich ongeveer bevindt.
Safari op de iPhone zal tevens overweg kunnen met HTML5.

iPhone OS 3.0 is vanaf 17 juni gratis voor de iPhone beschikbaar in de iTMS

MacBook Pro
Aan het begin van de Keynote maakte Phil Schiller bekend dat een groot deel van de notebook modellen een kleine update zal krijgen.
De grootste verandering zit 'm in de transformatie van naamgeving. De Unibody MacBooks gaan vanaf nu door het leven als 'MacBook Pro'. De witte MacBook blijft gewoon MacBook heten.
Naast een kleine processorupdate en grotere HD's verwelkomen we een oude bekende terug in de 13 inch modellen: FireWire 800. Deze terugkeer gaat wel ten kosten van de digitale audio-invoer. Nieuwe 13" modellen MacBook Pro's hebben nu dezelfde geïntregeerde microfoon & hoofdtelefoon poort als de iPhone.
Ook nieuw in de MacBook Pro's is een SD Card sleuf. Deze sleuf biedt ondersteuning voor SDHC kaarten tot 32GB. En ja, het is mogelijk om je systeem te booten vanaf een SD kaart. Op de 15" modellen verdwijnt wel de ExpressCard sleuf. Deze blijft echter aanwezig op het 17" model.

Alle modellen MacBook Pro's ondersteunen tot 8GB aan RAM geheugen en hebben een verbeterde geïntregeerde accu die volgens Apple maar liefst 7 uur mee moet gaan en een levensduur zal hebben van 1000 laadcycli. Ook heeft Apple nieuwe schermen gebruikt die moeten leiden tot een toename van 60% meer gamut. Of dit betekenen zal dat we zo onderhand kleuren kunnen gaan beoordelen op een notebookscherm valt nog te bezien.
De MacBook Air kreeg ook een kleine speedbump en een grote prijsverlaging. Vooral het hogere SSD model slonk maar liefst $700.

Al met al was het een interessante Keynote. Apple laat duidelijk zien dat ze hard aan de weg timmert en de concurrentie aangaat met Microsoft op het gebied van besturingssystemen voor computers. In de smartphone markt voelt Apple zich tegenwoordig thuis als een vis in het water. De focus ligt duidelijk op de software. Daar ligt de kracht van de Mac én de iPhone.

Wie overigens de tijd heeft kan de twee uur durende keynote ook nog zelf bekijken op Apple.com


Computers are to design as microwaves are to cooking. Milton Glaser

Offline

 

#2 12-06-2009 14:02

Pieterr
@ Eindhoven
Geregistreerd: 08-06-2008

Re: WWDC - de highlights

En de nieuwe techniek OpenCL (die OpenGL gaat vervangen)...

??? OpenCL is wel iets anders dan OpenGL.

Offline

 

#3 12-06-2009 16:10

Buzz
@ Delft
Geregistreerd: 10-10-2006

Re: WWDC - de highlights

Leuke samenvatting! Maar het OpenCL/OpenGL verhaal klopt inderdaad niet. Beide technologieën gaan naast elkaar bestaan, de een voor het sneller uitvoeren van berekeningen door de grafische processor erbij te betrekken, de ander maakt het programmeren van snelle graphics op uiteenlopende hardware makkelijk.

Snow Leopard zal uitsluitend draaien op Intel Mac's. Dit is ook de reden waarom de installatie 6GB minder groot zal zijn omdat er geen PPC code meer wordt bijgeleverd.

Volgens mij werd tijdens de Keynote gezegd dat de winst o.a. kwam uit het gebruik van compressie. Het weglaten van PowerPC code uit de applicaties zal ook wel wat schelen, maar ik denk niet vele gigabytes. Meestal nemen binnen een applicatiebundel de CPU-onafhankelijke taalbestanden, icon-plaatjes, configuratiefiles, etc. veel meer plek in dan de uitvoerbare code zelf.

Laatst bewerkt door Buzz (12-06-2009 16:15)

Offline

 

#4 12-06-2009 17:01

MacBeer
Ex-Crew
@ Limbabwe
Geregistreerd: 04-08-2006

Re: WWDC - de highlights

Ah, ik was in de veronderstelling dat het om een vervanging ging. Dank voor de correctie! (Misschien kan een redacteur dit even wijzigen)


Computers are to design as microwaves are to cooking. Milton Glaser

Offline

 

#5 15-06-2009 14:29

mekker
Geregistreerd: 17-10-2006

Re: WWDC - de highlights

die kerel die snow leopard presenteede deed me wel erg denken aan: http://blogs.e-rockford.com/applesauce/files/2008/09/000strangelove.jpg


The future isn't what it used to be.....

Offline

 

#6 15-06-2009 17:06

Buzz
@ Delft
Geregistreerd: 10-10-2006

Re: WWDC - de highlights

Je bedoelt deze:
http://www.reuters.com/resources/r/?m=02&d=20090608&t=2&i=10426155&w=450&r=2009-06-08T175528Z_01_BTRE5571DSP00_RTROPTP_0_APPLE

Offline

 

#7 15-06-2009 17:15

Merkava
@ Vught
Geregistreerd: 05-01-2007

Re: WWDC - de highlights

Apple heeft zeker zijn bandbreedte opgebruikt, ik probeer al de hele middag die keynote te bekijken maar ik zie weinig meer dan klein quicktime logo en een blauwe kit-scanner. wassat


De waarheid verzin je niet.

Offline

 

#8 15-06-2009 18:02

mekker
Geregistreerd: 17-10-2006

Re: WWDC - de highlights

Buzz schreef:

Je bedoelt deze:
"FOTO"

nee, die andere die duitser


The future isn't what it used to be.....

Offline

 

#9 15-06-2009 18:05

Buzz
@ Delft
Geregistreerd: 10-10-2006

Re: WWDC - de highlights

Oh, je bedoelt Bertrand Serlet. Nu je het zegt ja!
http://farm4.static.flickr.com/3104/2575271864_186943bd66.jpg?v=0

Offline

 

#10 15-06-2009 18:54

MacMickey
Pro
@ Corusant
Geregistreerd: 17-08-2006
Website

Re: WWDC - de highlights

Merkava schreef:

Apple heeft zeker zijn bandbreedte opgebruikt, ik probeer al de hele middag die keynote te bekijken maar ik zie weinig meer dan klein quicktime logo en een blauwe kit-scanner. wassat

Kijk je online op de Apple pagina of via de iTunes podcast. Dat laatste is nl veel handiger (en sneller).

Offline

 

#11 15-06-2009 18:58

Pieterr
@ Eindhoven
Geregistreerd: 08-06-2008

Re: WWDC - de highlights

Inderdaad. Even abonneren en de keynote loopt binnen. (Hij staat overigens nog niet in het overzicht vermeld, maar zoals gezegd komt ie wel binnen als je je abonneert op de podcast.)

Offline

 

#12 15-06-2009 19:06

Merkava
@ Vught
Geregistreerd: 05-01-2007

Re: WWDC - de highlights

Pieterr schreef:

Inderdaad. Even abonneren en de keynote loopt binnen.

Dank u.


De waarheid verzin je niet.

Offline

 

#13 16-06-2009 16:56

Digideon
@ tussen DB en EH
Geregistreerd: 18-09-2006
Website

Re: WWDC - de highlights

mekker schreef:

Buzz schreef:

Je bedoelt deze:
"FOTO"

nee, die andere die duitser

Bertrand Serlet is natuurlijk een Fransman, maar dat terzijde.


past niet in sig

Offline

 

Forum voettekst

MacMinds v 1.05 Powered by PunBB