MacMinds - great minds think different

Navigatie

Zoeken

Inloggegevens

Je bent niet ingelogd.


  • Forum
  •  » Video
  •  » Nieuwe edit suite - een aantal vragen

#1 05-09-2011 16:44

dnhems
@ Oirschot
Geregistreerd: 06-07-2007
Website

Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Hallo allemaal,

Ik wil binnenkort een nieuwe edit suite gaan aanschaffen.
Het gaat hier om een Mac Pro Quad-core.
Ik configureer hem met een extra videokaart en met Applecare in de Apple store.
Zelf haal ik er nog een 24" monitor bij en wil ik het geheugen upgraden naar 6 GB en de HDD ook upgraden met 2, 4 of 6 TB. (Als iemand weet waar ik het RAM goedkoper kan halen hoor ik het graag!)
De 1TB disk die erin zit wil ik enkel en alleen gaan gebruiken voor het OS en applicaties.

Mijn voorkeur ligt bij een 2 TB erbij te plaatsen voor actuele projecten.

Ik heb ook nog een aantal externe HDD's i.v.m. mijn huidige set:
-------------------------------------------------------
1x Iomega minimax 1 TB
1x Iomega minimax 2 TB
1x WD  2TB
1x WD 500 GB
1x Iomega StorCenter ix2 NAS 4 TB
-------------------------------------------------------

Deze externe HDD's wilde ik zo gaan inrichten:

1x Iomega minimax 1 TB                   ------> Persoonlijke data
1x Iomega minimax 2 TB                   ------> Archief
1x WD  2TB                                        ------> Time Machine (huidige functie)
1x WD 500 GB                                    ------> Scratch / Render files
1x Iomega StorCenter ix2 NAS 4 TB    ------> Backup (huidige functie)

Denken jullie dat ik zo alles wat betreft opslag goed geregeld heb?

Wat betreft software heb ik ook een aantal vragen:
Die Mac Pro wordt uiteraard geleverd met Lion, maar eigenlijk wil ik naar Snow Leopard.
Ik vind SL een stuk fijner met de Pro-apps werken. (Op dit moment kan ik geen Motion meer draaien op Lion).
Voor mijn gevoel ben ik dus verplicht om straks met FCPX te gaan werken i.p.v. FCP 7, Motion, Soundtrack, Color etc. en aangezien ik nog echt geen fan ben van FCPX zie ik dat niet zitten.
Ik hoor en lees overal verschillende antwoorden op vragen over downgraden van Lion naar SL en het wel of niet draaien van de pro-apps.
Wat is jullie ervaring en mening hierover? Ben ik 'verplicht' om naar Lion & FCPX ?

Hebben jullie nog tips of informatie voor me of dit een juiste en fijne set is.
Raden jullie RAID aan, en zo ja welke en met welke schijven?
Hebben jullie een soortgelijke setup en juist een erg afwijkende?
Ik hoor graag alle bevindingen en tips.

Dank jullie wel.

Stefan

Offline

 

#2 05-09-2011 17:54

Pieterr
@ Eindhoven
Geregistreerd: 08-06-2008

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Als je nog een paar maanden geduld kunt hebben zou ik nog even wachten met de aanschaf. De huidige Mac Pro (Mid 2010) staat op de nominatie om afgelost te worden door een Sandy Bridge (Xeon E5) versie. (En nee, ik weet natuurlijk niet precies wanneer, maar ik gok op ergens begin 2012.)

Laatst bewerkt door Pieterr (05-09-2011 18:02)

Offline

 

#3 05-09-2011 17:59

dnhems
@ Oirschot
Geregistreerd: 06-07-2007
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

@Pieter: Ik zou daar best op willen wachten, maar ik zit ook een beetje met de investeringsaftrek.
Als ik het dit jaar doe is het gunstig snap je. whistling

Offline

 

#4 05-09-2011 18:02

Pieterr
@ Eindhoven
Geregistreerd: 08-06-2008

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Geheugen voor de Mid 2010 Mac Pro kun je oa hier kopen.

Offline

 

#5 05-09-2011 18:07

Pieterr
@ Eindhoven
Geregistreerd: 08-06-2008

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

En op een Mid 2010 Mac Pro moet je natuurlijk ook gewoon Snow Leopard kunnen draaien.

Alleen als je nu een Mid 2011 Mac mini of MacBook Air koopt (die alleen met Lion zijn uitgebracht) heb je kans dat Snow Leopard niet draait vanwege het gebruik van nieuwe hardware die nog niet bestond ten tijde van Snow Leopard.

Offline

 

#6 05-09-2011 20:36

dnhems
@ Oirschot
Geregistreerd: 06-07-2007
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Pieterr schreef:

En op een Mid 2010 Mac Pro moet je natuurlijk ook gewoon Snow Leopard kunnen draaien.

Alleen als je nu een Mid 2011 Mac mini of MacBook Air koopt (die alleen met Lion zijn uitgebracht) heb je kans dat Snow Leopard niet draait vanwege het gebruik van nieuwe hardware die nog niet bestond ten tijde van Snow Leopard.

Maar als ik nu een Mac Pro bestel wordt die toch gewoon geleverd met Lion?
Ik heb begrepen dat het niet zo handig is om SL dan te installeren en hoe zit 't dan met m'n AppleCare. Lijkt me dat ze daar niet moeilijk over doen?

Bedankt voor de link van het geheugen, daar ga ik zeker eens even kijken smile.

Heb je misschien ook nog wat tips over hoe jij het zou aanpakken met m'n edit suite wat betreft opslag etc. ?

Offline

 

#7 05-09-2011 20:44

dnhems
@ Oirschot
Geregistreerd: 06-07-2007
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Pieterr schreef:

Geheugen voor de Mid 2010 Mac Pro kun je oa hier kopen.

shouting Klopt dit, € 230,- voor 16 GB RAM. ? grin
http://www.mac4us.nl/product_info.php?products_id=315
Als dat klopt. Waarom vraagt Apple dan zo belachelijk veel voor hun RAM tijdens
het samenstellen van je Mac Pro?

(Volgens mij heb ik dan dat geheugen nodig, de Mac Pro heeft maar 4 sleuven voor RAM.

Laatst bewerkt door dnhems (05-09-2011 20:45)

Offline

 

#8 05-09-2011 20:49

Pieterr
@ Eindhoven
Geregistreerd: 08-06-2008

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Apple vraagt €775 meerprijs voor 4x4GB geheugen in de Mac Pro.
Je mag het nog net niet misdadig noemen, maar medelijden met de sukkels die hier instinken heb ik wel.

Offline

 

#9 05-09-2011 20:52

dnhems
@ Oirschot
Geregistreerd: 06-07-2007
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Belachelijk! Ik weet wel waar ik m'n geheugen ga scoren dan!
Bedankt voor de tip, ik zag mezelf al upgraden naar 6, maar 16 klinkt toch ook wel
heel aantrekkelijk voor die prijs. grin

ps; Heb je zelf ervaringen met die webshop Pieterr? Niet dat het een of andere beunhaas is die snel geld wil verdienen met rotzooi en vage afspraken.

Laatst bewerkt door dnhems (05-09-2011 20:55)

Offline

 

#10 05-09-2011 22:27

Pieterr
@ Eindhoven
Geregistreerd: 08-06-2008

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Forumlid Guus (en nog een paar anderen) hebben ervaring met die shop.

Offline

 

#11 05-09-2011 23:19

HSL
Beheerder
@ Amsterdam
Geregistreerd: 30-07-2006
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

ik koop mijn geheugen meestal bij Alternate,.. is vaak een van de goedkoopste

Offline

 

#12 06-09-2011 00:32

unSOUND
Ex-Crew
@ Sliedrecht
Geregistreerd: 04-08-2006
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Klopt, maar de merken die zij voeren zijn wisselvallig van kwaliteit ( heb meerdere Kernel Panics gehad met hun geheugen ), en hun after sales service is om je dood te lachen. Ik haal alleen spullen bij alternate waar de kans op compatibiliteits-problemen klein is, dus harde schijven, kabeltjes, dergelijke. Maar Ram haal ik bij een zaak die gespecialiseerd is in Macs.


Waarom moeilijk doen als het lastig kan ?

Offline

 

#13 06-09-2011 00:39

unSOUND
Ex-Crew
@ Sliedrecht
Geregistreerd: 04-08-2006
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

dnhems schreef:

Deze externe HDD's wilde ik zo gaan inrichten:

1x Iomega minimax 1 TB                   ------> Persoonlijke data
1x Iomega minimax 2 TB                   ------> Archief
1x WD  2TB                                        ------> Time Machine (huidige functie)
1x WD 500 GB                                    ------> Scratch / Render files
1x Iomega StorCenter ix2 NAS 4 TB    ------> Backup (huidige functie)

Denken jullie dat ik zo alles wat betreft opslag goed geregeld heb?

Bij "Persoonlijke data", heb je het dan over losse mappen met documenten, films en muziek ? Of wil je daar je Thuismap gaan stallen ? Want dat zou ik niet extern doen.

Ook een externe schijf als scratch zou ik niet doen, intern gaat stukken rapper. En als je snelle interne schijven wilt hebben met toch veel opslag zou ik naar de WD Caviar Black schijven kijken. Ze zijn iets luider bij het draaien, maar wel erg rap.

Een mooie indeling zou bijvoorbeeld zijn:

1 schijf voor OS X en software
1 schijf voor Thuismap en data
1 schijf voor Scratch en tijdelijke bestanden ( downloads bv )
1 schijf voor opslag projecten

Vervolgens kun je de verschillende externe schijven als backup van de diverse schijven laten dienen. En ik zou met een dubbel systeem werken, dus naast Time Machine nog een bootable kloon op een aparte schijf zodat je bij systeemproblemen ( kapotte schijf, foute update ) binnen een minuut weer aan de slag kunt zijn.

Dus dat de WD 500 bijvoorbeeld een backup van OS X en software vorm, terwijl de grote schijf een Time Machine van het systeem en de Thuismap maakt, en de renderfiles apart backuppen naar een andere schijf, want die data is te veranderlijk om door Time Machine te laten doen.


Waarom moeilijk doen als het lastig kan ?

Offline

 

#14 06-09-2011 07:51

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Ik gebruik intern 4 HD's.

1 schijf met partitie voor OS X, met userfolder en applicaties en partitie voor Lightroom
1 schijf voor TimeMachine
1 schijf voor Scratch en tijdelijke bestanden ( downloads bv )
1 schijf voor werk

Extern heb ik nog een 4TB Drobo voor het archief en een 1TB WD mini voor backup van foto's en onderweg.

Ik hou mijn userfolder betrekkelijk leeg.

Offline

 

#15 06-09-2011 08:43

dnhems
@ Oirschot
Geregistreerd: 06-07-2007
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

unSOUND schreef:

Bij "Persoonlijke data", heb je het dan over losse mappen met documenten, films en muziek ? Of wil je daar je Thuismap gaan stallen ? Want dat zou ik niet extern doen.

Persoonlijke data is inderdaad bedoelt voor mappen met documenten, films en muziek etc. Mijn thuismap houdt in gewoon gewoon intern zoals het standaard is.

unSOUND schreef:

Ook een externe schijf als scratch zou ik niet doen, intern gaat stukken rapper. En als je snelle interne schijven wilt hebben met toch veel opslag zou ik naar de WD Caviar Black schijven kijken. Ze zijn iets luider bij het draaien, maar wel erg rap.

Helder, dat is dus slim om gewoon intern te houden.

unSOUND schreef:

Een mooie indeling zou bijvoorbeeld zijn:

1 schijf voor OS X en software
1 schijf voor Thuismap en data
1 schijf voor Scratch en tijdelijke bestanden ( downloads bv )
1 schijf voor opslag projecten

Vervolgens kun je de verschillende externe schijven als backup van de diverse schijven laten dienen. En ik zou met een dubbel systeem werken, dus naast Time Machine nog een bootable kloon op een aparte schijf zodat je bij systeemproblemen ( kapotte schijf, foute update ) binnen een minuut weer aan de slag kunt zijn.

Dus dat de WD 500 bijvoorbeeld een backup van OS X en software vorm, terwijl de grote schijf een Time Machine van het systeem en de Thuismap maakt, en de renderfiles apart backuppen naar een andere schijf, want die data is te veranderlijk om door Time Machine te laten doen.

Ik zal eens gaan kijken naar de prijzen van harddisk's en wat ik dan nodig zou hebben. Ik wilde in eerste instantie niet meteen 4 hdd's gaan inbouwen. Dat bootable kloon gebeuren is wel slim! Even uitvogelen hoe 'k dat voor elkaar krijg.

Offline

 

#16 06-09-2011 11:35

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Intern is stil en snel.

Bootable kloon maak je met SuperDuper of Carbon Copy Cloner. Druk op de knop-werk.

Muziek, foto's en werk worden buiten de userfolder opgeslagen en niet in de TimeMachine backup meegenomen. Werk heeft een aparte backup op de Drobo, ook met CarbonCopyCloner - elke dag om 16.30 wordt nieuw werk er aan toegevoegd. Foto's heb ik een dubbele backup van op een externe disk.

Offline

 

#17 06-09-2011 16:21

dnhems
@ Oirschot
Geregistreerd: 06-07-2007
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Die kloon van het OS en applicaties kan gewoon op een externe schijf?
En hoef ik dan geen losse back-up meer te maken van die OS + app schijf? Dat is dan die clone natuurlijk.

Ik ben een mooi en duidelijk schema aan het maken in Numbers.
Zodra die klaar is zal ik hem hier bij zetten.

Laatst bewerkt door dnhems (06-09-2011 16:54)

Offline

 

#18 06-09-2011 19:33

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

De kloon is een momentopname, TimeMachine is een lopende backup door mij altijd de 'reserveband' van je systeem genoemd. Vooral de combinatie kloon / bootable backup maakt dat je heel snel weer op de rit kunt zijn bij een echte mishap.

Offline

 

#19 07-09-2011 09:39

dnhems
@ Oirschot
Geregistreerd: 06-07-2007
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Deskman schreef:

De kloon is een momentopname, TimeMachine is een lopende backup dor mij altijd de 'reserveband' van je systeem genoemd. Vooral de combinatie kloon / bootable backup maakt dat je heel snel weer op de rit kunt zijn bij een echte mishap.

Duidelijk, maar het feit dat dat op een externe disk staat vind ik wat apart. Dat is toch nooit snel genoeg?

Offline

 

#20 07-09-2011 09:44

dnhems
@ Oirschot
Geregistreerd: 06-07-2007
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Zoals belooft hieronder een overzicht van hoe ik mijn opslag dan geregeld zou hebben.

http://stefanhems.nl/downloads/indeling.png

Weet ook iemand hoe het nu zit met Lion / Snow Leopard op die Mac Pro en met Final Cut Studio op de Mac Pro of moet ik toch FCX gaan aanschaffen?

Enorm bedankt voor alle informatie tot nu toe! Dat heeft me al erg geholpen!

Offline

 

#21 07-09-2011 09:55

Deskman
Beheerder
@ the desk
Geregistreerd: 14-09-2006
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

dnhems schreef:

Duidelijk, maar het feit dat dat op een externe disk staat vind ik wat apart. Dat is toch nooit snel genoeg?

Wat bedoel je met snel genoeg? In geval van nood kun je op een externe kloon snel verder werken (Deadline ahead) en je kunt deze gebruiken om je systeem weer op orde te krijgen zonder een clean install te hoeven doen.

Maar ik zie je nu gaan disk-jockeyen met 4 interne en 9 externe schijven. Volgens mij raak je dan snel de weg kwijt.

Waarom een backup van je T&S maken? En waarom je thuismap en data op een tweede HD? Je krijgt 1TB nooit vol met alleen je systeem.

Offline

 

#22 07-09-2011 11:00

bartvdv
@ Aalst (België)
Geregistreerd: 24-07-2007
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Volgens mij lijkt dat allemaal toch op serieuze overkill. Ik doe een dagelijkse update van gewijzigde folders en bestanden op een externe harde schijf en verder automatisch met TimeMachine.

Wat is het nut van een aparte schijf voor enkel en alleen het systeem en de applicaties? En dan nog vier harde schijven?

Offline

 

#23 07-09-2011 11:21

unSOUND
Ex-Crew
@ Sliedrecht
Geregistreerd: 04-08-2006
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Of het nut heeft hangt af van het gebruik. Als je met bestanden werkt die 100 MB per seconde vergen voor het openen en afspelen, vul je in één keer de totale doorvoer van de harde schijf, met een traag reagerend systeem als gevolg. En andersom kan het systeem de schijf dusdanig bezetten dat het capturen verstoord wordt, of langer duurt dan nodig. Nog los van het feit dat het maken van een backup makkelijker is als het systeem en de data op verschillende schijven staat.

4 schijven is een keuze die ook helemaal afhangt van je gebruik. Ik download bijvoorbeeld ook veel, en het uitpakken van die bestanden blokkeert gelijk de hele schijf. Dus de downloads hebben hun eigen schijf, zodat ik ongestoord door kan werken. Vervolgens heb ik 2 schijven in RAID 0 zodat die samen snel en groot genoeg zijn voor ruwe video. De 4e schijf is een interne backup van de andere schijven...

Of het splitsen van de OS X schijf en de Thuismap nodig is hangt af van de Schijfgrootte. Mijn OS X schijf is maar 80 GB, dus daar de Thuismap op zetten is geen optie.


Waarom moeilijk doen als het lastig kan ?

Offline

 

#24 07-09-2011 17:22

dnhems
@ Oirschot
Geregistreerd: 06-07-2007
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Die 9 externe schijven heb ik al in gebruik hier en ik wil ze graag nuttig gebruiken. Vandaar dat ik ook m'n tijdelijke bestanden/ scratch/ render files wilde backuppen.

Ik dacht dat ik zo alle ideeën van jullie samengevoegd had in 1 plan.

Offline

 

#25 08-09-2011 01:10

unSOUND
Ex-Crew
@ Sliedrecht
Geregistreerd: 04-08-2006
Website

Re: Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Maar je gaat het jezelf zo moeilijk maken met al die externe meuk... Zowel qua indeling van bestanden, als kabels, stroomvoorzieningen, geluidsproductie... Ik zou als het mijn setup was alles onder de 1 TB opruimen... Wie weet kun je er nog iemand blij mee maken. grin


Waarom moeilijk doen als het lastig kan ?

Offline

 
  • Forum
  •  » Video
  •  » Nieuwe edit suite - een aantal vragen

Forum voettekst

MacMinds v 1.05 Powered by PunBB