MacMinds - great minds think different

Navigatie

Zoeken

Inloggegevens

Je bent niet ingelogd.


  • Forum
  •  » Video
  •  » FCP Sequence settings/progressive

#1 25-08-2011 22:36

Sammie
Geregistreerd: 18-04-2008

FCP Sequence settings/progressive

Hallo,

Ik twijfel over mijn settings..

Kan iemand mij de (sequence) settings vertellen of (wellicht laten zien met een screenshot) voor progressive XDcam materiaal?

We gebruiken een crawling title (over vormgeving) die er niet uit ziet, totaal niet leesbaar bij afspelen.

Wat nu? Settings in interlaced veranderen? Wat gebeurt er dan?

Het wordt uiteindelijk afgespeeld op tv.

Erg bedankt alvast!

Laatst bewerkt door Sammie (25-08-2011 23:13)

Offline

 

#2 26-08-2011 13:13

digilux
Pro
@ Amsterdam
Geregistreerd: 04-10-2006
Website

Re: FCP Sequence settings/progressive

crawling titles in 25p wordt nooit wat, dus je hebt drie opties:
1 geen crawling titel
2 sequense naar 25i maar dan gaat er wel het een en ander met je beeld gebeuren
3 sequense settings naar 50p

De belangrijkste vraag is, wat is je output? Daar moer je naar toe gaan werken. De laatste optie is gewoon tevreden te zijn met een schokkerig resultaat. In dit filmpje is op ongever 3min en 40 sec een crawling titel, dit is een 25 p film. Is het bij jou erger of het effect vergelijkbaar?

Offline

 

#3 27-08-2011 12:48

Sammie
Geregistreerd: 18-04-2008

Re: FCP Sequence settings/progressive

Bedankt voor je reactie!

Wat gebeurt er precies met je beeld als je de settings op 25i zet?

Het effect is vergelijkbaar als de titel in het filmpje, maar nog minder goed leesbaar.

Het wordt uiteindelijk op digi gedumpt.

Laatst bewerkt door Sammie (27-08-2011 12:58)

Offline

 

#4 27-08-2011 12:52

Sammie
Geregistreerd: 18-04-2008

Re: FCP Sequence settings/progressive

Misschien een stomme vraag, maar heb weinig ervaring met FCP settings. Hoe zet je ze op 50p of 50i? Heb je evt een plaatje?

Offline

 

#5 27-08-2011 18:37

digilux
Pro
@ Amsterdam
Geregistreerd: 04-10-2006
Website

Re: FCP Sequence settings/progressive

Sammie schreef:

Bedankt voor je reactie!

Wat gebeurt er precies met je beeld als je de settings op 25i zet?



Het wordt uiteindelijk op digi gedumpt.

Om eerlijk te zijn weet ik niet exact wat er gebeurd, maar ik kan er wel wat over zeggen wat er mogelijk kan gebeuren. Nu in je p setting en je p matteriaal is 1 frame 1 frame en duurt 1/25 van een seconde. Indien de setting naar 25 i gaat wordt 1 frame 2 fields en deze fields duren dan 1/50 van een seconde. Field 1 zijn de beeldlijnen 1,3,5,7,9 etc etc field 2 zijn de beeldlijnen 2,4,6,8 etc. In weze zal Final cut pro extra fields moeten gaan verzinnen, je krijgt eigenlijk 50 frames ipv 25 frames. Nu is de hamvraag hoe dit gerenderd wordt, elke methode heeft zijn voor en nadelen. Problemen die kunnen ontstaan is verlies van scherpte en onnatuurlijke bewegingen. Bijvoorbeeld de camera maakt een pan, op de opname stand 25 p heb je 25 beelden per seconden en nu moet er opeens informatie komen voor 50 beelden per seconden. De tussenliggende gaten moeten dan verzonnen worden.

Het zou echter zo kunnen zijn dat dit helemaal niet gebeurd en dat field 1 en field 2 gelijk gehouden worden. In dat geval heb je geen problemen met dit verhaal, maar scherpte zal je altijd verliezen.

The proof of the pudding is in the eating. In dit soort gevallen is er maar 1 optie en dat is testen en kijken wat er gebeurd. Ben je tevreden met het resultaat, nou dan zit je goed. Anders moet je je werkwijzen veranderen.

Over hoe je het met veranderen, maak een kopie van je sequense en ga verder werken in deze kopie klik apple0 en je zal de settings zien.

Succes,
Ronald

Offline

 

#6 27-08-2011 21:03

Sammie
Geregistreerd: 18-04-2008

Re: FCP Sequence settings/progressive

Ik ga het proberen!
Raak altijd in de war van het aantal settings, maar ik kom er vast uit.
Enorm bedankt!

Offline

 

#7 30-08-2011 07:54

digilux
Pro
@ Amsterdam
Geregistreerd: 04-10-2006
Website

Re: FCP Sequence settings/progressive

Ik vergat te vermelden dat je in final cut pro op de computer maar 1 frame afkijkt, dus dit soort zaken zijn niet te beoordelen op je computer monitor. Dit kan je alleen zien via een output kaart zoals een blackmagig, AJA etc. Daar je uiteindelijk naar digi gaat zal je dit wel hebben

Offline

 

#8 30-08-2011 10:29

Benjah
Pro
@ Utrecht
Geregistreerd: 17-08-2006

Re: FCP Sequence settings/progressive

Het kan natuurlijk ook aan de hoeveelheid tekst in verhouding tot de lengte van je tekstclip liggen. Da's vaak het geval: te veel tekst die in een te korte tijd voorbij moet komen.

Enneh...wat FCP mist is een motionblur optie voor progressive frame seq. (kan alleen over 6.0 oordelen..daarna ben ik overgestapt naar Premiere Pro). Tijdens je (progressive frame) opnames zorgt je camerashutter voor 'vegen' die het oog het gevoel geven van snelheid/beweging. Die 'interpolatie' mis je met een textcrawl in FCP.

Verder kan het ook nog aan het font liggen...upright light fonts staan doorgaans sneller (optisch) te stotteren dan italic bold fonts. Vaak zijn fonts die rechtstreeks uit de titelgenerator komen te 'hard'.

Eventuele quick and dirty oplossing: Een 1 of 2 pixel fast blur over je textlaag gooien.

Als je toegang hebt tot After Effects of...Motion oops, zou ik eerder geneigd zijn je crawl los te bouwen. In de compositie en layer de motionblur switches aan te zeten. Renderen met Alphachannel, importeren in FCP...


- Concrete Forest -

Offline

 

#9 30-08-2011 14:03

Sammie
Geregistreerd: 18-04-2008

Re: FCP Sequence settings/progressive

Bedankt!
We hebben inmiddels voor een andere aftiteling gekozen, want ook met motion en blurs werd het niets.

Nog wel een andere vraag; weten jullie de beste manier om van HD naar SD te gaan (voor dump op digi) zonder al te veel kwaliteitsverlies?

Offline

 

#10 30-08-2011 15:47

digilux
Pro
@ Amsterdam
Geregistreerd: 04-10-2006
Website

Re: FCP Sequence settings/progressive

De meeste output kaarten doen toch best een aardig downconversie zelf? Naar beneden is niet zo lastig als omhoog.

Offline

 

#11 30-08-2011 16:08

Sammie
Geregistreerd: 18-04-2008

Re: FCP Sequence settings/progressive

Hoe kun je dat instellen?

Offline

 

#12 30-08-2011 16:09

Benjah
Pro
@ Utrecht
Geregistreerd: 17-08-2006

Re: FCP Sequence settings/progressive

Downscalen gaat per difinitie zonder kwaliteitsverlies hoor. Best kans dat je beeld er zelfs scherper uit gaat zien.

Upscalen van bijvoorbeeld PAL naar HD resulteert vaak in Ministeck™ wink


HD naar PAL:

Vrij simpel...meestal is het gebruikelijk dat er anamorph (720x576) gedumpt wordt naar tape. Check voor de zekerheid de specificaties bij degene die het naar tape gaat dumpen. Check ook even of ze vanuit FCP of vanuit Avid (oid) gaan dumpen. Kan zomaar zijn dat je dan te maken krijgt met codec-geëmmer.

Je kan het beste kiezen voor de Animation Codec, die is zo goed als uncompressed en de meeste systemen kunnen dat aan. (Veiligste optie)

Hoewel je XDCam codec waarschijnlijk een MPEG wrapper is zal het nooit méér worden. Je bestand zal ongetwijfeld groter worden dan een XDCam clip van dezelfde lengte.

Om aan te geven: Een Full HD (1920x1080) 'current' setting export van 5 seconden naar Apple ProRes is ongeveer 115MB...naar Quicktime Animation
is dat ongeveer 3x zoveel...

If that makes sense.

Ok...hoe doe je dit?

Je maakt een nieuwe sequentie aan (geef m voor het gemak even de naam 1024PAL_Export oid)

Onder SEQUENCE > SETTINGS zorg je voor het volgende:

http://www.benhur.nl/pix/1024.png

Optioneel kan je bij Quicktime Video Settings nog kiezen voor de juiste codec, maar aangezien je toch moet gaan renderen...

Vervolgens sleep je je 'edit sequence' (Dus je XDCam seq) in de 1024PAL_export tijdlijn. FCP zal je nu prompten met een dialoog of je de sequentie wilt aanpassen aan de clip settings...Kies vooral voor NO wink

Next step: Je selecteert eerst je 1024PAL_export seq in je projectvenster > FILE > EXPORT > Using Quicktime conversion

Standaard staat Format al op Quicktime movie.
Vervolgens klik je op OPTIONS

En nu komt het:

VIDEO aanvinken
AUDIO aanvinken
Prepare for Internet streaming UITVINKEN!

Kies nu bij VIDEO 'Settings...'

Compressie > Animation
Framerate > 'Current'
Keyframes > automatic
Depth > Millions of Colors (Millions of colors+ is met embedded Alpha...mits je dat gebruikt...lekker aanvinken)

Qualtity > Best

> OK.

Kachelen maar.

Als FCP klaar is, zal je in de dimensions (info) zien dat je clip nu geresized is naar 1024x576. Mocht een evt editor 720x576 anamorph willen...kan ie m makkelijk zelf even squeezen voor je. wink

Succes!


p.s. Lijkt wellicht een wat omslachtige methode...maar ik wil je de jungle van exportsettings besparen. Hier kom je prima mee weg.


- Concrete Forest -

Offline

 

#13 30-08-2011 17:53

Sammie
Geregistreerd: 18-04-2008

Re: FCP Sequence settings/progressive

Heel erg veel dank Benjah, dit helpt enorm!

Offline

 
  • Forum
  •  » Video
  •  » FCP Sequence settings/progressive

Forum voettekst

MacMinds v 1.05 Powered by PunBB